Nyhed For Biblioteker - best practice

Som nyhedsredaktør på Det Kgl. Biblioteks subsite For Biblioteker har du en tilpasset redaktør adgang til Drupal CMS. Her kan du se anbefalinger og beskrivelse af værktøjer og muligheder.

Mikadopinde
Få overblik over dine muligheder og værktøjer som nyhedsredaktør i For Biblioteker

Foto: Colourbox

Udgivet 06. september 2023

Denne side giver dig et overblik over dine værktøjer som nyhedsredaktør. Tekniske detaljer omkring bl.a. tekstblokke, billedbehandling, billedkvalitet, tone of voice, publicering og meget meget mere finder du i vejledningen "Nyhed for micro-redaktører" på Confluence. Læs den grundigt. Der er mange tips og gode råd at hente.

Denne tekst er skrevet i feltet "brødtekst" som figurer øverst i din nyhed lige under overskrift, summary og illustration.

Her kan du også indsætte video og yderligere illustrationer. Nogen gange kan det være en fordel at indsætte medier i selvstændige blocks, da du så efterfølgende kan flytte om på rækkefølgen af dit indhold.

Det kan også være en fordel at inddele din tekst i flere blokke. Så kan du "flette" billeder, videoer og focus/fakta-spots ind mellem tekstblokke og eventuelle medier.

Under denne brødtekst indsætter jeg et eksempel på et såkaldt fokusspot:

Overskrift på fokusspot

Fokuseret mand kigger på skærm

Foto: Det Kgl. Bibliotek

Du benytter et focus spot når du vil fremhæve en information på "need to know basis".

Dvs. information som bør læses af din modtager.

I focus spot har du samme muligheder for styling, links, billeder, video som i brødtekst.

BEMÆRK: linjeskift er lidt mærkeligt i focus spot. Der er ikke den samme spacing som i brødtekst. Det kan du evt. løse med et supplerende ctrl+retur (som nedenfor).
 

Desuden kan du tilvælge overskrift, temafarve samt et ikon på dit spot (flueben i "theme colour"). Der er en begrænset mængde ikoner til rådighed, men WOK kan tilføje konkrete ønsker.

Du kan tilvælge en linkknap hvis du ønsker at linke videre fra dit focus spot. Et link skal ALTID åbne i det samme vindue. Du har muligheden for "new window", men det benytter vi ikke.

Desuden skal du overveje om du vil sende din læser væk fra din nyhed nu, og om overhovedet.

Du kan også lave en linkknap (intern+ekstern)

Fact spot

Du kan også vælge et fact spot.

Det er et godt valg når dit indhold er "nice to know". Eksempelvis uddybende information, kommentarer, dagsordener, programmer og lignende.

Et fact spot kan være lukket som default, hvilket er den eneste grund til at du skal vælge det fremfor et focus spot.

Dog har du en yderligere mulighed for at justere dit spot vandret (højre, venstre eller centreret). Pas på med dette. Det giver sjældent mening i en nyhed.

BEMÆRK: problematikken okring linjeskift erden samme som i fact spot. Igen kan du løse dette med et supplerende ctrl+retur (som nedenfor).
 

I fact spots har du de samme stylingsmuligheder som i brødtekst og focus spots, men ingen ikoner og linkknap. Overskrift er en mulighed.
 

Du har en helt særlig mulighed for at tidsfastsætte publiceringen af et fact spot (se "publish" nederst i din block).
 

Lad os sige at din nyhed er en mødeomtale hvor du først vil afsløre programmet dagen før. Så kan du publicere din mødeindkaldelse i forvejen og lægge programmet ind i et fact spot som publiceres dagen før.

 

Med feltet "note" kan du indsætte en tekst med mindre font i dit spots nederste venstre hjørne.

Du kan indlejre en video i din block af typen "simpel text".

Her benytter du ikonet "Video embed"

Et eksempel på en video fra Edumedia

Her er der indlejret en video omkring fjernlån. Videoen bor på Det Kgl. Biblioteks "videohotel" Edumedia. Dette er en beskrivende tekst, som skrives i videoindlejringen

Videoer som vi indlejrer skal "bo" på videoplatformen Edumedia det handler om databehandleraftaler, GDPR og meget andet. Youtube er også en mulighed, men vi undgår helst youtube, da vi som Det Kgl. Bibliotek ikke har de nødvendige aftaler for at placere eget materiale på platformen, samt at en indlejring giver problemer ift. cookieindstillinger.

Bemærk at publiceringstidspunktet af denne type block kan fastsættes særskilt, som beskrevet ovenfor i fact spot

 

Husk at overholde formateringsreglerne i webtilgængelighed

(under) Overskriften ovenfor er en H2 (heading 2). Når du laver overskrifter skal du følge teksthierarkiet.

Din overskrift på nyheden er automatisk en H1.

Når du laver underoverskrifter skal de være H2, under-under skal være H3 osv. og brødtekst skal være "normal" Du må ikke springe et led over, eller bytte om på rækkefølgen. Så bliver en maskinoplæser forvirret, og så lever din nyhed ikke op til tilgængelighedslovgivningen.